Sarek/Badjelánnda 2005, Ensamvandring

ter igen gick jag (Claes) ensam i SAREK igen, i slutet av augusti. Planerna var att vara ute i c:a 1,5 vecka, jag hade mat med för 11 dar på fjället.


Eftersom jag börjat utforska de västra delarna av Sarek förra vandringen valde jag även denna gång en färdväg som gick in mot Sarek från Badjelánnda: Helikopter från Kvikkjokk till Darreluoppal. Därifrån rakt norr ut, upp mot västra änden av Sarvesvágge och vidare in i Sarek genom den dalen. Planerna var sedan att vada över Ráhpaädno vid Dielmmá vidare parallellt med Ráhpavágge till Mikkastugan. Därifrån gå genom Guohpervágge och sedan tillbaka på sydsidan av Gisuris, Sierggavágge, mot Niják och slutligen Badjelánndaleden förbi Akkastugorna och med båten till Rijtsem.

Köp fjällkartan på AdLibris för bara 84kr styck Köp Grundstens bok om Padjelanta på AdLibris för bara 145kr Köp Grundstens bok om Sarek på AdLibris för bara 145kr
Om det inte skulle gå att vada vid Dielmmá täkte jag prova vadet i Ráhpajåhkå där den meandrar ut sig och bildar grusbankar ett hundratal meter norr om den jåkken som syns på fjällkartan norr om spökstenen. (Om jag inte skulle lyckas vada där heller tänkte jag gå på västra sidan av Ráhpavágge upp till Guohper-vágge) Planerad genväg vid tidsbrist var Ruohtesvágge istället för Guohpervágge och sydsidan av Gisuris. Planerade utflykter från vandringsleden, om tid och väder tillät, var: Att bestiga Skárjátjåhkkå samt Niják.

Planering är en sak, hur det sedan blir kan mycket väl vara något helt annurlunda, vilket ni kommer märka i min reseberättelse/dagbok...

Den här sidan är fortfarande under konstruktion. Jag är inte klar med att skriva rent min dagbok från vandringen. Under denna vandringen har jag testat något nytt, istället för att skriva ner dagboks-anteckningarna i en anteckningsbok har jag istället talat in dom på en mp3-spelare med diktafonfunktion. Dessa filer har jag redigerat ihop till dags-avsitt och lagt ut under menyalternativet Tal-dagbok. Där kan ni få höra mina dagboksanteckningar inspelade på plats! Bildgalleriet är också klart att titta på.
Från och med denna reseberättelse ska jag försöka att använda den Samiska ortografin, åtminstone i skriven text. (orkar inte ändra i dom tidigare berättelserna)

Tack till alla som hjälpt mig med tips och råd inför vandringen och ett speciellt tack till min kompis Hannu Aarniolehto som åter igen lånat ut sitt enmanstält, Hilleberg Akto, till mig, samt till Ulrika och Morten på Duottarstugorna och ambulanshelikopterpersonal och personalen på Gällivare sjukhus.

(Se karta över planerad färdväg nedan.)