Katterjaure / Abisko 2009, Ensamvandring

ämna år = Scoutläger... ojämna år = fjällvandring... så brukar det vara för mig, så i år var det dags att axla ryggsäcken och dra till fjälls igen. Det blev en ensamvandring igen. Men denna gång inte i Sarek utan i trakerna av Abisko. jag gick rätt sent denna gång (början av september) för att få se fjällnaturen i sprakande röd skrud. Planerna var att som vanligt vara ute i c:a 1,5 vecka, jag hade mat med för 11 dar på fjället.

Eftersom jag tillbringat de senaste fyra vandringarna i Sarek så kände jag för att se något annat. Jag har blivit medlem i Svenska Fjällklubben och tyckte att det skulle vara kul att besöka klubbstugan vid sjön Katterjaure, söder om Riksgränsen, så det fick bli Abiskoområdet denna gång: Tåg till Katterjåkk sedan 4 km upp till stugan. Stanna där två nätter och gå runt sjön på mellandagen. Sedan vandra söderut rixgränsleden mot Unna Allakas och över till Alesjaurestugorna, sedan fortsätta en sväng söderut och passera Nallostugan och tillbaka till Alesjaure-stugorna via Visttasvagge. Östsidan av Alesjaure, förbi Abiskojaurestugorna för att avsluta i Abisko.

Köp fjällkartan på AdLibris för bara 76kr styck Köp Grundstens bok om Kungsleden på AdLibris för bara 228kr Köp Grundstens bok, På fjälltur : Kebnekaise och Abisko: Turbeskrivningar, på AdLibris för bara 151kr
Planerade utflykter från vandringsleden, om tid och väder tillät, var: Att ta en till på gruvorna vid Sjangeli samt den tidigare nämnda vandringen runt Katterjaure. Om jag hade lite tid kvar när jag närmade mig Abisko funderade jag att en tur upp i Kårsavagge, det skulle sitta fint innan jag gick ner till turist-stationen. Jag hoppades också att komma ut åtminståne en dag för tidigt så att jag skulle kunna sova sista natten på Abisko turist med tillhörande god middag och förhoppningsvis bastubad.

Planering är en sak, hur det sedan blir kan mycket väl vara något annurlunda, vilket ni kommer märka i min reseberättelse/dagbok...

Även denna gång hade jag haft problen att få till den ”fysiska planeringen”. Vanligtvis brukar jag under sommaren gå till och från jobbet (20 min i vardera riktningen) med ryggsäck lastad med 20 kg (vatten och filtar). En trafikolycka med 2 brutna revben gjorde det svårt att bära säcken under träningen, och en efterhängsen förkylning under augusti gjorde inte situationen bättre. Jag lade upp min vandring efter detta och såg till att det gick att korta av sträckan om det skulle behövas.

Tack till alla på Utsidan som hjälpt mig med tips och råd inför vandring och ett speciellt tack till min kompis Hannu Aarniolehto som för femte gången lånat ut sitt enmanstält, Hilleberg Akto, till mig.

(Se karta över den planerade färdvägen nedan. Klicka för större karta.)